dimarts, 25 de setembre del 2012

Dir

Tot ha vingut del comentari d'una amiga meva: "per què dir una cosa en castellà queda com a barbarisme horrorós i en canvi dir-ho en anglès queda bé?". Això tan simple m'ha fet barrinar en la possibilitat d'un nou bloc en què expliqués el meu punt de vista de segons quines coses. Ja en tinc un que és un calaix de sastre (la Xirly el porta i el continuarà portant), però en aquest vull ser jo, l'Anna. I l'Anna té força coses a dir respecte al que ha dit la meva amiga.

Fa temps, dir (sí, empro aquest verb tantes vegades expressament) quelcom en castellà mentre es parlava en català no era res mal vist. Al contrari. Denotava que se sabia castellà i, per tant, que es tenia més cultura. I és que parlar català era de gent de poques lletres. A mesura que l'augment de la importància del català ha esdevingut, els que parlem en català normalment no ens volem permetre el luxe de fer palès el nostre bilingüisme (que no cal que sigui d'igual domini de les dues llengües per ser bilingüisme, cal recordar), perquè creiem que és com renunciar a la nostra catalanitat. Tanmateix, mentre fem això, ens neguem a dir encaminador per router. Realment, és molt més cool dir els termes en anglès. I ja no dic termes informàtics (la majoria dels quals han estat denominats en primera instància en aquesta llengua), sinó qualsevol tipus: fast food, check in, feed-back... Bé que ho podríem dir en català, però no seria tan resultón, oi? Qüestió de vendre el producte (el que la gent en diria màrqueting): fer que un concepte sembli quelcom diferent o de més o menys estatus segons la seva denominació.

I és per això que el nom del bloc (que no blog) és en llatí, perquè queda millor, més molongui i pot atraure a algú més que no pas jo. Però sé del cert que el meu bloc seria igual de vàlid si es digués Anna אמרת o L'Anna diu. Tot es pot dir en qualsevol llengua, per molt que hi hagi la llegenda urbana que això no és cert. Que ens agradi més o menys una denominació ja no mostra la validesa de la llengua sinó els gustos subjectius de cada individu.


5 comentaris:

  1. Molt bon començament! És cert que sembles molt més important o modern i afegeixes paraules en anglès al teu vocabulari quotidià, de fet, normalment ja ho fem sense pensar i comença a ser greu perquè aviat (o potser a hores d'ara) no sabrem quina era aquella paraula catalana que havíem de fer servir en comptes de l'anglesa.
    Em faig seguidora teva!!

    ResponElimina
  2. Dir o no dir....aquesta és la qüestió! no em entraré en questions de vocabulari tècnic, com el tecnològic, on a vegades de tant ràpid que va la vida ens hem d'adaptar als "hard-wares", "soft-wares" i demés tecnicismes....i el fútbol ja el tenim coll avall igual que el bàsquet.
    Però si que diré que avui, el que hauria de quedar de "cultisme" és parlar la llengua amb propietat de tal manera que un conegui les paraules adequades sigui el més interessant (o cool...). Clar, que això costa un bon esforç, hores de lectura amb diccionari i buscar sinònims i antònims. Però l'esforç val la pena, doncs tots ens hem quedat meravellats de sentir parlar un Català net i polit i un Espanyol d'enveja.

    I seguint amb la reflexió...i passant al bilingüisme, crec que els catalans tenim la sort de poder viure en una zona on es parlen dues llengües (i els Andorrans tres!). En aquest sentit, els motius polítics no haurien de barrejar-se amb els motius culturals i de creixement intel•lectual. Tots tenim molt clar quina llengua estimem i quina és funcional. Feta aquesta distinció, estima la teva llengua, parlem-la amb propietat i no deixem d’aprendre coses útils!

    ResponElimina
  3. Al respecte, llegint webs i més webs, veig que la cosa no s'atura: troll, friendzone... És un altre tipus de cultura, allunyada dels llibres, però més propera a les pantalles i a l'actualitat juvenil, En el fons, també va bé tenir aquest vocabulari. Llàstima que, com dieu, potser en breu, un sector de la població només sabrà aquests mots. Caldrà fer una revisió a la bibliografia actual? Més notes a peu de pàgina en les edicions escolars? Temps al temps...

    ResponElimina
  4. Míriam for president!! Vull dir, Míriam a la presidència de la Generalitat!! =P

    ResponElimina
  5. Visca!! ja tinc un vot!! Prometo que.....(jijiji)

    ResponElimina